IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
11:26 | 19 октомври 2020
Обновен: 07:56 | 26 март 2024

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“

По материала работи: Ставри Таргов
"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна на 28-ми октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век.

 

Фестивалът се финансира със съдействието на фонд „Култура“ на община Варна. Той ще продължи до 8-ми ноември, когато грандамата на френското кино Изабел Юпер ще ни поднесе поредната си ексцентрична роля – в криминалната комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе.

 

Домакин на Синелибри Варна е Фестивален и конгресен център. Програмата обхваща 12 филмови премиери, като част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri) в дните на фестивала.
 
На 29-ми октомври зрителите на морската столица ще могат да видят пленителната драма „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, която откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция.

 

Филмът е адаптация по романа на талантливия италиански писател Доменико Старноне и разказва емоционално наситена история за една семейна криза и за провалите, които ни се струват непреодолими, а ни съпътстват цял живот.
 
В програмата е и новият филм на френския режисьор Франсоа Озон, който владее изкуството на провокацията до съвършенство. „Лято 85“ е сурова, мъдра, майсторски разгърната драма, проследяваща историята на едно съзряване.

 

Прожекцията е на 30-ти октомври в зала 1 на ФКЦ и ще бъде предшествана от среща представяне на филма с участието на Николай Йорданов, киновед. Зрителите на Варна ще видят и новия филм на Джеймс Франко „Зеровил“ - експериментална комедийна драма, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и „Имало едно време в Холивуд“.
 
Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани - екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, завладяващият драматичен трилър „Последният Вермеер“, базиран на действителен случай, и психологическата драма „Бащата“ с Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, която ще бъде показана на 4-ти октомври в зала 1.

 

Любопитното е, че режисьор на филма „Бащата“ е авторът на едноименната пиеса, нашумелият драматург Флориан Зелер, познат у нас и с други свои хитови пиеси.

 

Програмата на Синелибри Варна ще предложи на зрителите и прелестния романс „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе.

 

Роман, който се оценява като литературен триумф, „най-задълбочената и хубава книга“ на Хесе, същински шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия сюжет могат да включат в графика си мистериозния трилър „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 1 ноември в зала 1. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино.
 
Всички прожекции и съпътстващи срещи ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Организаторите призовават зрителите да си носят маски и да спазват изискванията за дистанция в залите.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна