IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:42 | 1 януари 2019
Обновен: 11:57 | 27 март 2024

120 г. навършва днес Щабът на ВМС във Варна

С указ № 6 на княз Фердинанд се слива Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно

По материала работи: Борис Проданов
120 г. навършва днес Щабът на ВМС във Варна

Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“, напомнят от Военноморския музей във Варна. Със заповед от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен. 

 

Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право. 

 

Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров, който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.

 

И друга годишнина се отбелязва днес. На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“. Специализираното издание на морска тематика е официален печатен орган на Българския Народен Морски Сговор. Основна цел на създадения няколко години преди това, през 1920 г. Сговор е популяризирането на водното богатство на България и морето във всичките му аспекти (цивилни и военни).

 

Още по темата: Снощната заря за ЧНГ във Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна