IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
09:15 | 12 август 2020
Обновен: 06:44 | 21 април 2024

Днес е Рожденият ден на ВМС

На днешна дата преди 141 години са създадени Военноморските сили на България

По материала работи: Слав Велев
Днес е Рожденият ден на ВМС

На днешна дата преди 141 години са създадени Военноморските сили на България. По традиция, обаче празникът се отбелязва официално през втория укенд на месец август.
 
 
На 12 август (31 юли стар стил) 1879 година е създадена Дунавската флотилия в град Русе. С това се дава началото на българските военноморски сили. Първообразът на българските военноморски сили се създава в град Русе на река Дунав от руски флотски офицери. За първи път българският военноморски флаг се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, подарени от Русия. Първият набор от 145 български военни моряци са обучавани от 9 руски офицери, 54 подофицери и матроси.
 
 
Въпреки, че е създаден на 12 август 1879 г. българският военен флот отбелязва своя първи празник доста по-късно - през 1914 г. и то не на своя рожден ден, а на 21 ноември - датата, на която отрядът торпедоносци побеждава в морски бой турския крайцер "Хамидие" през 1912 г. Още през следващата 1915 г. флотът организира празника извън своите рамки с участието на варненската общественост, но датата е вече 2 август - възшествието на цар Фердинанд на престола.
 
 
През следващите години, наред с 21 ноември, и Никулден се чества като морски празник, след 1944 г. и до 1956 г. се чества само Деня на съветския ВМФ - 31 юли. Едва през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание № 273 и заповед на министъра на отбраната № 33 (и двата документа от 9 август) за празник на българския ВМФ е определена датата на неговото създаване - 12 август, с уточнението да се чества втория неделен ден на месеца.
 
 
От 1977 г. започва да се празнува и Седмица на морето, която през 1979 г. добива национален мащаб. Дните от седмицата, предшестващи военноморския празник са посвещавани в повечето случаи на различни морски професии - корабоплаване, корабостроене и кораборемонт, риболов, курортно дело и др. От 1988 г. се въвежда последователно домакинство на Седмицата на морето сред приморските общини.
 
 
Военните моряци отбелязват също празниците на съединенията, частите и корабите, участват съвместно с държавни органи, патриотични организации, църквата и гражданството в честването на национални, военни и религиозни празници, годишнини и бележити исторически дати.
 
 

Коментари

WWE ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна