IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:30 | 25 октомври 2020
Обновен: 15:48 | 27 март 2024

Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен

Правителството харчи безогледно пари и без никаква мисъл, смята Ивайло Калфин

По материала работи: Слав Велев
Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен

Бюджет 2021 е антипандемичен, заложени са 3 млрд. лв. за борба с COVID-19, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев. „Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса... Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи“. Това каза пред БНР министърът на финансите Кирил Ананиев.

 

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с Covid-19.

 

„Няма популизъм и предизборни обещания… Предвиждаме буфер в бюджета за следващата година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Covid мерките... Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът“.

 

В предаването „Неделя 150“ министър Ананиев допълни:

 

„В края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, което е далече от Маастрихтския критерий от 60%. През 2019 година средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди кризата“.

 

Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието, на здравеопазването.

 

„За първи път имаме голям приоритет - формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините. Със 732 млн. лева се увеличават всички видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия“.

 

Той увери, че полицаите не са забравени, защото от новата година се планира 10% увеличаване на техните заплати.

 

"Свидетели сме на едно безогледно харчене на пари, без никаква ефективност от страна на правителството" - това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред bTV.

 

През септември бюджетът е на излишък, а се предвижда 5 млрд. лeва дефицит. Това означава, че в следващите месеци ще се излеят някакви огромни пари неясно къде, прогнозира Калфин.

 

„Това са очевидно пари, които се дават за подкуп на избирателите. Надявам се, да не се хванат, защото те изпразват хазната и после това ще излезе „през носа“, грубо казано, на тези хора, които са с ниски доходи“, заяви бившият социален министър, според когото това е хубав пример за зле похарчени средства.

 

„Работата на държавата е да дава социални услуги, да предоставя публични услуги, които да могат да се ползват от всички, а не да подхвърля някой лев за 3 месеца, 5 месеца, 1 година“, каза Калфин.

 

„Подводните камъни са свързани с това, че ще има едно безогледно харчене следващите месеци до изборите, без абсолютно никаква мисъл. Нещо, което никой досега не си го е позволявал в България е да казват: „Ето ние сме осигурили социални плащания и добавки към пенсиите до изборите, после се оправяйте. Това никой не си го е позволявал да го прави, това са дългосрочни политики и този, който в момента управлява, не може да носи държавата за заложник на гърба си или заедно със себе си“, смята Калфин.

 

Според него пари има, но те не се харчат разумно и целенасочено. В Европа първите месеци на пандемията са се изливали големи пари на засегнатите от кризата, а у нас това не се е случило. Сега вече парите в Европа се харчат целенасочено и пример е Германия, която в момента подкрепя индустрията си.

 

Ивайло Калфин, който преди години беше и външен министър, коментира и скандала с посещението на президента в Естония. В миналото също е имало напрежение между правителство и президент, но те са оставали на жълтите павета и не са излизали в общественото пространство, разкри той.

 

По думите му правителството иска да пречи на външнополитическите прояви на Радев преди президентските избори, за да не му позволи да трупа имидж.

Коментари

Новини Варна