IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
15:40 | 15 октомври 2020
Обновен: 21:35 | 10 април 2024

Общински съветници от ГЕРБ –Варна, започват серия от срещи в социални центрове и домове

Инициативата стартира в Общностен център за деца и семейства

По материала работи: Ставри Таргов
Общински съветници от ГЕРБ –Варна, започват серия от срещи в социални центрове и домове

Общинските съветници от групата на ГЕРБ - Варна, в местния парламент и членове на ПК „ Социални дейности и жилищна политика” подеха  инициатива за посещения в социалните центрове и домове в града . Серията от срещи започна в Общностен център за деца с изпълнителен директор Даниела Биячева и ръководител на проекта, стартирал през 2015 г.,  Любомира Комитска.

 

Те запознаха  председателя на общинската  комисия д-р Лидия Маринова, членовете й Йорданка Проданова и Милена Димова  с условията, със своите постижения, видове услуги и грижи  за 2230 потребители- деца и родителите им,  за целия  период.

 

Общинските съветници от ГЕРБ обсъдиха с ръководството на центъра  влезлия в сила нов Закон за социалните услуги и очаквания да бъде приет Закон за личната помощ, както и конкретни проблеми.  Проектът „ Общностен център за деца и семейства – Варна” се осъществява благодарение на община Варна със средства на Европейския социален фонд и по програма „Развитие на човешките ресурси”. 

 

Той приключва до края на годината,  но  трябва да продължи и да има бъдеще, защото освен уникалната и добре поддържана база,  центърът вече е припознат, утвърден като необходимост  и деца, и родители със специални  нужди и  от уязвими групи сами отиват, за да ги получат.

 

Предлагат се ранна интервенция на уврежданията, психологическа подкрепа и консултации на бъдещи и настоящи родители, индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания, здравни консултации и др. 

 

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с улесняване на достъпа и процедурите при заявяване на нужда от личен асистент, необходимостта от изнесено звено към общинската дирекция „Социални дейности и жилищна политика”, което може и  да е предвидено в очаквания нов Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги.

 

23 хиляди души в община Варна са нетрудоспособни поради едни или други заболявания в различна степен и се нуждаят от различни видове социални грижи.

 

Общинските съветници от ГЕРБ дадоха на Общностния център  дарение – дезинфектанти, маски, ръкавици във връзка с епидемичните мерки заради COVID.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна