IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:44 | 19 октомври 2020
Обновен: 20:51 | 13 април 2024

Протестът на служителите на МВР започва от Варна

Борбата е за повишение на основните заплати

По материала работи: Ставри Таргов
Илия Кузманов.

Служителите в МВР започват регионални акции, чрез които продължават борбата за повишение на основните заплати на полицаите. "Някъде акциите ще са пред МВР-тата.

 

Започваме от Варна на 21 октомври, следват Хасково, Видин, Пловдив и други, докато не почне преговорният процес. Поставили сме си срок до 8 ноември. Ако нямаме резултат, ще има и други форми на протест".

 

Това каза пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. По думите му диалогът преди време е бил несъстоятелен. "Нямаме резултат за двете страни от опитите за диалог. Не сме седнали с членове на правителството. Напълно наясно сме, че само в рамките на МВР този въпрос не може да бъде решен".

 

"Уведомени сме, че в проектожбюджета са предвидени 10%, което за нас е подигравка, защото за други администрации бяха до 30%", допълни Кузманов.

 

"Нашите колеги дори не могат да си планират вечерта в последните месеци", каза още Илия Кузманов. Според него проблемът е в Министерския съвет, там направили грешка.

 

"Положението е нетърпимо. Нещата ще ескалират, един от проблемите може да е и напускането на системата на МВР.

 

Щатът е недостатъчен, не сме достатъчно. Продължителността на работната година се очертава да е 13-14 месеца, а за много колеги единият месец се очертава да не се плати. Тази година един месец за много колеги ще остане некомпенсиран и нещата не вървят към добре", обясни събеседникът.

 

Пандемията може да удари сериозно и улицата да остане без служители на реда.

 

"Рискът е неприемлив, както и отношението към нас. Отново се връщаме към мълчаливия протест", допълни Илия Кузманов, цитиран от "24 часа".
 

Коментари

Новини Варна