IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
10:49 | 27 март 2020
Обновен: 00:19 | 23 април 2024

Австралия поставя завърналите се в страната под карантина в хотели

Пристигналите остават в града, в който са кацнали

По материала работи: Борис Проданов
Австралия поставя завърналите се в страната под карантина в хотели

Премиерът на Австралия Скот Морисън обяви, че всички завърнали се в страната австралийци ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но в хотели вместо по домовете, информират Би Би Си и "Гардиън", цитирани от news.bg. 

 

Той поясни, че това решение е прието, защото повечето - 2/3 от случаите в Австралия - от заболелите са се върнали от чужбина.

 

Според приетите от правителството правила пристигналите от чужбина ще бъдат поставяни под карантина в хотел в града, в който са кацнали. Ако живеят в един от петте щата или територии, които въведоха гранични проверки и се изискват 14 дни самоизолация за пътуващите в страната, те ще трябва да се самоизолират за още 14 дни при пристигането си в родния щат, което означава общо 28 дни карантина.
 

Например, ако си жител на Тасмания и се връщаш от чужбина, ще трябва да се изолираш за 14 дни в града, в който си кацнал, вероятно Сидни или Мелбърн, и след това още 14 дни при връщането си в Тасмания.

 

Преди правилата бяха по-гъвкави. Задължителната карантина се осъществяваше предимно в домашни условия и на хората им се позволяваше да се приберат по домовете си.

 

Новите мерки ще влязат в сила от събота полунощ.

 

Отделно австралийската армия ще помага на щатите да прилагат мерките за социална дистанция. Военнослужещи ще проверяват дали хората нарушават карантината.

 

През последната седмица случаите в страната се увеличиха от 700 на над 3100. 13 души са починали.

 

 

Коментари

Новини Варна