IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:28 | 27 март 2020
Обновен: 23:42 | 16 април 2024

Разкриха нулевия пациент с коронавирус в Ухан

Пандемията обхвана целия свят

По материала работи: Борис Проданов
Разкриха нулевия пациент с коронавирус в Ухан

Откриха кой е нулевият пациент на пандемията от коронавирус, която обхвана целия свят. Това е 57-годишна продавачка на стриди от пазара в китайския град Ухан, пише The Wall Street Journal, като се позовава на документи от Китай, цитирани от в. Монитор.
 

 

На 10 декември Вей Гуиксиан усетила умора, неразположение и имала треска. Жената всяка зима прекарвала обичайния грип и решила, че и този път случаят е такъв. Тя отишла за преглед в малка клиника. От там й преписали хапчета, но след прегледа Вей се върнала на пазара, където работи. Жената продължила работа, но започнала да се чувства по-зле и потърсила помощ в по-голяма болница. Вей разказала на лекаря, че няма никаква енергия и състоянието й се влошава. Медикът не е установил какво точно й има и просто преписал медикаменти, след което я изпратил вкъщи. 
 

 

На 16 декември жената решила да отиде до една от най-големите болници в Ухан - Union Hospital. След прегледа там, лекарят й казал, че няма нищо особено в заболяването й има много хора в града с подобни симптоми. 
 

 

На 31 декември Вей Гуиксиан е поставена под карантина, след като вече е установена връзка между нарактващите случаи на болестта и пазара. Според изявление на местните здравни власти от 31 декември, жената е една от първите 27 пациенти, диагностицирани с COVID-19, както и един от 24-те случая, които са свързани с пазара в Ухан.
 

 

57-годишната жена е изписана след престой в болница. Предположенията са, че се е заразила от тоалетната на пазара, която е била използвана и от продавачите на месо от диви животни. Съседните продавачи около Вей също са били заразени с коронавирус, както и цялото й семейство, с изключение на една от дъщерите й и една племенница. 
 

 

Непубликувани данни сочат, че поне 266 души са били установени като заразени преди 31 декември, когато китайските власти наказаха лекари, разпространили информациите за нов вирус от типа на SARS.

 

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна