IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:13 | 29 март 2020
Обновен: 20:04 | 16 април 2024

Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Половината от тази сума може да бъде осигурена чрез отказ да се плащат лихви по държавни заеми, отпуснати по-рано

По материала работи: Борис Проданов
Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Страните в Африка се нуждаят от спешни икономически вливания на стойност 100 милиарда долара, за да подкрепят работата на националните си системи на здравеопазване в условията на пандемия от коронавируса. Това сочи оценка на Икономическата комисия на ООН за Африка (ИКА), цитирана от Блумбърг и ТАСС.


Половината от тази сума може да бъде осигурена чрез отказ да се плащат лихви по държавни заеми, отпуснати по-рано от международни институции, заяви изпълнителният секретар на ИКА Вера Сонгве. По думите й Африка никога в историята си не се е сблъсквала с толкова мащабна криза като сегашната пандемия.


Сонгве подчерта, че пикът в Африка ще настъпи през идните 2-3 седмици, но последиците ще се усещат през следващите 12-18 месеца. Според нея са необходими глобални съгласувани усилия по подпомагане на африканските страни, както и на бизнеса там.


Преди около седмица министри на финансите от Африка отправиха призив за финансови стимули на стойност 100 милиарда долара, включително и за отмяна на вноски по държавните задължения, за да се помогне на страните да се преборят с коронавируса.


Тогава бе съобщено, че близо 44 милиарда долара могат да бъдат освободени, като се спре изплащането вноски по кредитите на правителствата и се използват съществуващи механизми на Световната банка, Международния валутен фонд, Африканската банка за развитие и други регионални институции.


Министрите проведоха виртуална конференция, за да обсъдят как да се справят със социалното и икономическо отражение на пандемията в Африка. Това посочи в изявление ИКА, която не уточни кои страни са участвали в заседанието.


Африка е изправена пред двоен шок - от коронавируса и от срива в цените на петрола и други суровини.


БТА

 

Прочетете още: Брифингите на Националния оперативен щаб ще се провеждат в 8 ч. сутринта

 

Коментари

Stefan ( преди 3 години )
Търговски и лични заеми при лихвен процент от 2%, лизингови и финансови решения на средния пазар, които могат да помогнат на хората или фирмите да изградят по-силно и по-добро бъдеще. Били ли сте отхвърлени от финансови институции или при преглед на дълга? Тази фирма ще осигури необходимото финансово решение. Одобрението и прехвърлянето на заема отнема два работни дни само за връзка с допълнителна информация: (skyfinance88***gmail.com) или Whats'App Номер: +13013649726
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна