IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:28 | 4 април 2020
Обновен: 14:38 | 6 март 2024

Тръмп уволни генералния инспектор от разузнавателните служби

Президентът държи да има пълно доверие на генералните си инспектори

По материала работи: Ставри Таргов
Тръмп уволни генералния инспектор от разузнавателните служби

Доналд Тръмп съобщи, че е уволнил Майкъл Аткинсън, генералния инспектор от разузнавателните служби, който се оказа е уведомил Конгреса за жалбата, която доведе до процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ, предаде ДПА.
 
"Важно е да имам пълно доверие в хората, назначени за генерални инспектори", написа Тръмп в писмо до Комисията по разузнаването към Камарата на представителите. "Не така стоят нещата с този генерален инспектор", добави президентът.
 
Той поясни, че уволнението ще влезе в сила след 30 дни и че ще бъде предложен нов кандидат за поста на Сената.
 
Аткинсън бе първият човек, който информира Конгреса за подадения анонимен сигнал, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън и неговия син. Жалбата предизвика разследване в Камарата на представителите и до последвалата процедура по импийчмънт срещу Тръмп, отбеляза Асошиейтед прес.
 
Аткинсън казва в писма, изпратени през август и септември, до конгресмените, че смята жалбата за "спешна" и "правдоподобна".

 
Адам Шиф, председател на разузнавателната комисия към долната камара описа уволнението като "явен опит за потъпкване на независимостта на разузнавателната общност и отмъщение за тези, които дръзнат да уличат президента в нередни действия".

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна