IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:52 | 5 април 2020
Обновен: 07:52 | 15 април 2024

Тръмп с предупреждение към американците

Въпреки мрачните прогнози президентът на САЩ предложи облекчаване на мерките за социално дистанциране до Великден

По материала работи: Пламен Янков
Тръмп с предупреждение към американците

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди американците да се подготвят за "най-трудната седмица" от коронавирусната пандемия, прогнозирайки скок на смъртността, предадоха от BBC, цитирани от investor.bg
 

В ежедневния си брифинг Тръмп очерта мрачна оценка за предстоящите дни и каза, че "ще има смърт".  


Той се опита да успокои най-тежко засегнатите от вируса държави, като им обеща медицински материали и военен персонал за борба с вируса. 


Но въпреки мрачните прогнози Тръмп предложи облекчаване на мерките за социално дистанциране до Великден. 


"Трябва отново да отворим страната си. Не искаме да правим това в продължение на месеци", заяви той на пресконференция в Белия дом в събота. 


Към събота имаше почти 8 500 смъртни случая на заразени с Covid-19 в САЩ, като повечето са в щата Ню Йорк - епицентърът на огнището. 


В събота щатът регистрира нови 630 смъртни случая, причинени от коронавирус. Това е нов дневен рекорд, който покачва общия им брой до 3565. В момента в щата Ню Йорк има почти толкова случаи, колкото в цяла Италия - над 113 хиляди . 


Навсякъде по света има повод за оптимизъм, тъй като броят на новите инфекции и смъртните случаи от коронавирус започва постепенно да намалява. 


В Италия броят на пациентите с коронавирус в отделенията за интензивно лечение намалява за първи път от началото на заразата. 


Междувременно в Испания министър-председателят Педро Санчес заяви, че страната е "близо до преминаване на пика на инфекции", тъй като броят на смъртните случаи от коронавирус пада за втори ден поред. 


В световен мащаб са загинали повече от 60 000 души, а над 1,1 милиона са заразени, сочат данни на университета “Джон Хопкинс” в САЩ. 


Четете още: Ню Йорк след коронавируса: По-млад и по-евтин

Коментари

Новини Варна