IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
19:37 | 9 април 2020
Обновен: 06:23 | 10 април 2024

Меркел: Кривата на епидемията вече се изправя

Здравният министър Йенс Шпан каза, че Великден ще се окаже кръстопът

По материала работи: Борис Проданов
Меркел: Кривата на епидемията вече се изправя

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че вижда "причини за предпазлив оптимизъм" относно изхода от кризата с коронавируса в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 

"Кривата на епидемията вече се изправя", каза тя след среща в Берлин на кризисния щаб на правителството. Според нея нови ограничения не са необходими. Тя обаче призова населението да спазва въведените вече защитни мерки, които остават в сила и по време на предстоящия Великден, и да не се изпада в безгрижие.

 

Здравният министър Йенс Шпан каза, че Великден ще се окаже кръстопът. "Ако запазим дисциплината през уикенда, едно поетапно завръщане към нормалност ще стане по-вероятно. Ако обаче станем нехайни, нараства вероятността от разширяване на ограниченията", посочи той.
 

Действащите в момента мерки работят. При 110 000 заразени в Германия, 50 000 вече са оздравели, но страната е още далече от разхлабване на рестрикциите за фестивали, клубове и други многолюдни събирания.

 

Шпан каза, че в момента на интензивни грижи в германските болници има 3000 души с COVID-19, като над 10 000 интензивни легла все още са свободни.

 

Германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА, съобщи, че ще изпрати 60 мобилни респиратори на британските болници. Пратката вече е одобрена от министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Берлин не иска заплащане за апаратите, необходими за най-тежко болните от коронавируса, които във Великобритания рязко нарастват.

Коментари

Новини Варна