IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
15:40 | 30 май 2020
Обновен: 23:42 | 16 април 2024

Коронавирусът не бил дошъл от пазара в Ухан

Изследвания не показват връзка между храната, продавана на пазара, и вируса

По материала работи: Ставри Таргов
Коронавирусът не бил дошъл от пазара в Ухан

Според нови изследвания коронавирусът Covid-19 не е произлязъл от пазара морски дарове в Ухан, както вярват много учени, съобщава високопоставен китайски здравен служител, цитиран от Ройтерс.

 

Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, обаче не коментира откъде може да е дошъл вирусът, който уби 350 000 души по целия свят.

 

Той казва пред контролираното от Пекин издание Global Times тази седмица, че по-нататъшните изследвания не показват връзка между храната, продавана на пазара в Ухан, и коронавируса, съобщава Investor.bg.

"Новият коронавирус е съществувал много преди да достигне пазара“, посочва Гао. Covid-19 е открит за първи път в края на 2019 г. в Ухан. Гао заявява пред Global Times, че е отишъл в Ухан, за да вземе проби, в началото на януари, но в пробите от животни не са открити вируси. Коронавирус е установен само в проби от околната среда, включително канализацията, казва той.

 

Документ, публикуван през януари в онлайн медицинското списание The Lancet, също оспорва идеята, че пазарът е мястото, откъдето произхожда вирусът.

 

В документа, написан от китайски учени, се казва, че 13 от първите 41 потвърдени случая на коронавирус нямат връзка с пазара.

Коментари

Новини Варна