IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:11 | 2 юни 2020
Обновен: 19:10 | 23 април 2024

Бум в продажбите на оръжие в САЩ

Трима български полицаи са ранени при безредиците в Щатите

По материала работи: Слав Велев
Бум в продажбите на оръжие в САЩ

Продажбите на огнестрелно оръжие в Съединените щати отбелязаха стремително увеличение през май, магазините съобщиха за скок в търсенето на фона на националните протести след убийството на Джордж Флойд и след като пандемията COVID-19 предизвика бъркотия и страх в цялата страна, съобщи в. „Вашингтон таймс“, предаде "Дарик".

 

Вестникът цитира Джо Хоук, собственик на Guns & Roses в Ню Джърси, според чиито думи пазарът направо е луднал.

 

Small Arms Analytics & Forecasting, частна изследователска фирма, изчисли, че през май са продадени над 1,7 милиона оръжия, което представлява скок от 80% в сравнение с май 2019 г.

 

„Продажбите на огнестрелно оръжие отново се покачиха по безпрецедентен начин“, казва Юрген Брауер, главен икономист на групата.

 

Цените на акциите за няколко оръжейни компании, включително Sturm, Ruger & Co., скочиха в понеделник.

 

Лари Хаят, собственик на Hyatt Guns в Шарлът, Северна Каролина, заяви, че търсенето на оръжие, предизвикано от COVID-19, вече е поставило на изпитание възможностите на доставчиците.

 

Според него търсенето е резултат от разразилото се насилие, разграбване и безредици.

 

"В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати. Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват", това съобщи журналистът от Чикаго Елена Цанева пред БНТ, предаде "ДНЕС.bg".

 

"Българската общност запазва спокойствие засега", допълни тя.

 

По думите й, напрежението в САЩ е доста сериозно. Протестите са започнали с желанието да са мирни, но към тях са се включили други хора, за които се счита, че са провокатори. Те започнали да грабят, да рушат и крадат от магазините и това ескалира в друг вид напрежение, разказа журналистът.

 

Тя допълни още, че протестиращите срещу расизма са срещу безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях сутрин дори ходят да помагат на полицията за разчистване на вандалските действия.

 

 

Коментари

Новини Варна