IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
14:02 | 5 юли 2020
Обновен: 18:17 | 9 април 2024

Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Това е поредното посегателство срещу паметник

По материала работи: Ставри Таргов
Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус", като цитира AFP.

 

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

 

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

 

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

 

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

 

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

 

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

 

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

 

Още новини от света на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна