IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:47 | 12 юли 2020
Обновен: 16:28 | 16 март 2024

Иконите в "Света София" ще бъдат запазени

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли

По материала работи: Слав Велев
Иконите в "Света София" ще бъдат запазени

Иконите в катедралата "Света София" ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство, предаде БНР.

 

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

 

На въпрос какво ще стане с иконине, Калин съобщи, че "ще останат "недокоснати" за гледане на хора от всички вероизповедания".

 

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на "Света София", която 86 години работи като музей, в джамия, "има подкрепата на всички партии в Турция".

 

"Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии - и опозиционните, и на републиканската партия", допълни той.

 

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на "Света София" - не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

 

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

Коментари

Новини Варна