IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
16:35 | 22 септември 2020
Обновен: 11:56 | 27 март 2024

US екип начело с българин работи върху авангардна терапия срещу Covid-19

В началото на 2021 г. тя ще бъде изпитана и върху хора

По материала работи: Ставри Таргов
US екип начело с българин работи върху авангардна терапия срещу Covid-19

Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров от университета в Питсбърг, работи върху обещаваща терапия срещу Covid-19, основана на изолиране на антитела, които блокират вируса.

 

В специално интервю за БНР проф. Димитров обясни принципа на действие на терапията:

 

“Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките.

 

Така че може да използва както за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора”.

 

Проф. Димитров работи като старши изследовател в националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 година създава Център по терапевтични антитела в университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина.

 

“Нашата цел е да разработим лекарство, което да може да се използва за предпазване от инфектиране с този вирус или да се използва за лечение на вече заразени с вируса хора... Предвиждаме в началото на другата година да бъде изпитвано и върху хора...

 

От няколкостотин човека взимаме клетки, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в т.нар. библиотеки, които са 100 млрд. различни тела, например.

 

След това с един процес за седмица можем да отделим антитяло, което да бъде много ефективно срещу каквото искаме, който и да е вирус. Нашият метод е много бърз...

 

Това е едновременно лекарство и ваксина. Ваксината е само за протектиране на инфекцията, докато антителата са като лекарство, което може да съществува много дълго време в организма на човека”.

Коментари

Новини Варна