IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
14:45 | 27 септември 2020
Обновен: 21:17 | 14 март 2024

Азербайджан и Армения на ръба на война

Нов изблик на насилие заради Нагорни Карабах

По материала работи: Слав Велев
Азербайджан и Армения на ръба на война

Нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах. Двете страни съобщиха за военни и цивилни жертви при тежките сражения и си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС.

 

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на неговата армия. В региона е въведено военно положение и обявена всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

 

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени азербайджански два хеликоптера и три дрона.

 

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че неговата армия е предприела контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубила само един вертолет, чийто екипаж е невредим. Според него 12 противовъздушни батареи на противника са били унищожени.

 

Азербайджанското президентство съобщи за "мъртви и ранени сред цивилните и военните".

 

В Нагорни Карабах има "цивилни жертви", каза представител на сепаратистките власти. Арменското министерство на отбраната съобщи за двама убити - жена и дете, - в региона. Сраженията продължават, казаха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес.

 

Заради ситуацията в Нагорни Карабах арменският патриарх Карекин Втори незабавно прекъсна посещението си във Ватикана, където трябваше да се срещне с папа Франциск, и ще се върне в Армения.

 

Турция осъди решително "нападението на Армения срещу Азербайджан" и изрази подкрепата си за Баку в конфликта му с Ереван, предаде ТАСС, като се позова на Ибрахим Калън, говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган. Армения си играе с огъня и заплашва регионалния мир, заяви Калън.

 

Руското министерство на външните работи призова страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да започнат преговори.
 

Нагорни Карабах, азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, редовно става арена на изблици на насилие. Конфликтът между Баку и Ереван започна през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република, припомня ТАСС.

 

В началото на 90-те години на миналия век избухна война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хиляди души. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто загуби контрол над сепаратистката област и прилежащи райони.

 

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата.

 

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения, на фона на избухналите тежки сражения в района на Нагорни Карабах, предадоха Франс прес и ТАСС.

 

"Армията на Азербайджан се сражава днес на негова територия, защитава териториалната му цялост, нанася унищожителни удари на врага. Нашата кауза е справедлива и ние ще победим", каза азербайджанският президент в реч по телевизията.

 

Алиев обвини Армения, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански населени пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви.

 

Арменският премиер Никол Пашинян призова населението на страната да "бъде готово да защитава свещеното отечество".

 

"Да подкрепим здраво нашата държава, нашата армия. . . и ние ще победим. Да живее славната арменска армия!", написа Пашинян във Фейсбук.

 

Арменският премиер обяви военно положение и всеобща мобилизация на резервистите.

 

Малко по-рано сепаратистките власти в отцепилата се от Азербайджан, населена преобладаващо с арменци област Нагорни Карабах въведоха военно положение и обявиха всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

Коментари

Новини Варна