IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:35 | 27 септември 2020
Обновен: 05:03 | 2 март 2024

Пластмасовите щитове не вършат работа срещу COVID-19

Капчиците с вируса да се разпространят във въздуха

По материала работи: Слав Велев
Пластмасовите щитове не вършат работа срещу COVID-19

Пластмасовите щитове не са ефикасно защитно средство срещу COVID-19, защото оставят капчиците с вируса да се разпространят във въздуха. Това доказаха японски специалисти, цитирани от в. „Мирър“, предаде БТА.

 

Симулация с най-бързия суперкомпютър в света – „Фугаку“, направена от изследователи в центъра „Рикен“, показа, че почти 100 процента от капчиците с размер под 5 микрометра във въздуха се изплъзват от визьорите, както и 50 процента от по-големите капчици.

 

„Като се съди по резултатите от симулацията, за съжаление ефективността на щитовете за лице е ограничена в сравнение с маските за предотвратяване на капчиците от устата на заразен човек да се разпространят – каза ръководителят на екипа Макото Цубокура. – Това е особено важно за капчици под 20 микрометра, но действа при размер над 50 микрометра“.

 

Специалистите препоръчват щитовете да се използват само от хора, които не могат да носят маски, и то само на открито и в добре проветрени помещения..

Коментари

Новини Варна