IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
09:27 | 16 октомври 2020
Обновен: 03:30 | 23 април 2024

Световни учени скочиха ведно: Стадният имунитет е опасна заблуда!

По материала работи: Ставри Таргов
Световни учени скочиха ведно: Стадният имунитет е опасна заблуда!

Идеята за така наречения групов имунитет или стаден имунитет губи подкрепа, особено в рамките на научната общност.

 

Тази теория беше защитена в началото на пандемията като възможно решение за защита на най-уязвимите групи от населението, но 80 учени от различни националности се събраха, за да напишат писмо, в което опровергават тезата като ненаучна.

 

Според поддръжниците на т. нар. „групов имунитет“ заразата може да излезе извън контрол сред население с нисък или никакъв риск, като по този начин тази популация щяла да бъде имунизирана от вируса, което директно да направи по-защитени уязвимите групи.

 

В инициатива, наречена „меморандум Джон Сноу“ в чест на бащата на епидемиологията и публикувана в престижното списание The Lancet, тази група изследователи постига консенсус относно това кое е научно правилно и кое не, в случая със „стадния имунитет“. "Това е опасна заблуда без научни доказателства", се казва в писмото, цитирано от "Ас".
 

Авторите на това писмо потвърждават, че ограниченията заради коронавируса, които се прилагат в различни страни, са довели хората до деморализация и липса на доверие в институциите и точно това е началото на „подновения интерес“ към теорията на груповия имунитет.

 

Противно на горното, тези учени смятат, че ако вирусът се предава по неконтролиран начин сред млади хора и групи с нисък риск, това, което би се постигнало, е, че разпространението на болестта значително се разгръща, а също и броят на смъртните случаи. А ефектът ще са вълни на предаване и заразяване, повтарящи се в продължение на години.

 

Според учените е доказано, че вирусът не може да бъде ограничен до определен сектор от обществото, което е и неетично. Те предпочитат мерките, предназначени да защитят най-уязвимите хора, да са „ефективни мерки, които потискат и контролират предаването, това да става масово, и мерките да са подкрепени от финансови и социални програми, които насърчават добрия прием от общността ”.

„Целта на тези ограничения е ефективно да се потиснат инфекциите на Sars CoV-2, докато те достигнат толкова ниски нива, че да могат бързо да се открият нови случаи и да се открият огнища и да има бърз отговор чрез стратегията „намиране, тестване, проследяване и изолиране“ ", потвърждават те в писмото.

 

Колкото и да е изненадващо, идеята за насочване на инфекциите към най-слабо уязвимите хора и „изваждането от контрол” на този сектор от населението е доста разпространена в различните страни по света. Всъщност ситуацията в Манаус, Бразилия, където първоначалните данни сякаш доказваха постигането на истински групов имунитет, бе използвана, за да подкрепи теорията.

 

Само че Манаус преживява втора вълна, един взрив, който вече прави идеята не особено одобрявана.

 

Най-показателен е контрастът в показателите на заложилата на придобиването на "стаден имунитет" Швеция, където не бяха въведени ограничителни мерки, и съседните й Норвегия, Финландия и Дания, които предпочетоха въвеждане на ограничения.

 

В 10-милионна Швеция броят на заразените е 102 407, а починалите - 5910 души, според данните на университета "Джонс Хопкинс". В Дания (население от 5,8 млн. души) положителните проби са 34 023, смъртните случаи - 677, във Финландия (5,571 млн. жители) - съответно 12 944 и 350, а в Норвегия (5,46 млн. жители) - 16 050 заразени и 278 починали, съобщава Дарик.
 

Коментари

Новини Варна