IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:42 | 23 октомври 2020
Обновен: 22:12 | 23 март 2024

В Турция затягат режима за продажба на алкохол

Нов закон предвижда глоба от 40 000 долара

По материала работи: Ставри Таргов
В Турция затягат режима за продажба на алкохол

До 40 хиляди долара глоба заплашва търговците в Турция, които не спазват забраната за продажба на алкохолни напитки през нощта, съобщи "Хюриет дейли нюз".

 

Това предвижда нов закон, приет от парламента по предложение на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В него се увеличават глобите за нарушителите на забраната, според която алкохол не може да се продава между 22 и 6 ч.

 

Новият закон предвижда налагане на административно парично наказание в размер до 320 хиляди турски лири (40 хиляди долара). Глобата важи и в случаите на продажба на алкохол на непълнолетни лица.

 

През 2013 г. в Турция бяха наложени редица ограничения върху продажбата на алкохолни напитки, бяха забранени рекламите на алкохол и беше въведено изискване за отстояние от минимум сто метра от училища и джамии при отварянето на магазини и барове, където се продава алкохол.

 

Опозицията критикува високите акцизи върху алкохолните напитки по време на вчерашната дискусия в парламента.

 

Опозиционният депутат Окан Гайтанджъоглу заяви по време на дебатите, че скъпият алкохол е превърнал много хора в страната в "химици".

 

Над 70 души починаха в Турция през последните две седмици след консумация на фалшив алкохол, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна