IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:15 | 25 октомври 2020
Обновен: 02:56 | 23 март 2024

Паметта ви изневерява? Може да е COVID-19

Коронавирусът нанася големи поражения върху мозъка

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Монитор

Не можете добре да помните? Числата, датите и имената ви бягат? Не отдавайте това слабоумие само на възрастта. Причината е прекарано заболяване от К-19. Това доказаха британски и американски екип от учени в Кралския колеж в Лондон, цитирани от престижното специализирано издание Medical News, предаде "Стандарт".

 

Според изследването, повече от 84 000 британци, които са били заразени с ковид, вече са се оплакали от по-лоша памет. Всички те са направили тестове за интелигентност и резулатите им значително се отличавали от тези, които са давали през миналата година. Потърпевши са хора от всички възрасти - без значение на пол, образование и професия.

 

Оказва се, че заразата предимно удря хората по отношение на осмислянето на текстове, а не на решаване на задачи и притъпяване на емоции.

 

Тези, които по-тежко са прекарали болестта, са по-потърпевши.

 

По-рано японски учени доказаха, че след прекарана инфекция на ковид, хората се оплакват още от падане на косата, кафлица, нарушено обоняние и промяна на вкусовите навици. Сходни симптоми били открити и при пациенти, преболедували от Ебола.

 

 

Коментари

Новини Варна