Вижте всички губернатори на Варна след промените
Десет областни управители са се сменили в морския град от политическите и обществените промени през 1990 г. до днес
Публикувана: 18 Nov 2014 | 21:39
С обществена поръчка търсят охрана за 4 варненски плажа

От политическите и обществените промени през 1990 г. до днес във Варна са били назначени общо десет областни управители. 

 

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов, който подаде оставка в началото на 2013 година след три мандата в управлението на града, е бил и областен управител. Той е заемал тази длъжност от 1991 до 1997 година. Кирил Йорданов е бил 6 години Областен управител, както в управлението на СДС, Любен Беров, така и при Жан Виденов (БСП). През периода 1997 - 1999 година е депутат в 38-то НС, избран от квотата на БСП. 

 

След като Кирил Йорданов става народен представител, поста му в областна администрация получава Добрин Митев. Той заема тази длъжност в периода от 1997 - 2000 г. Преди да заеме този пост, Митев е бил и лидер на СДС във Варна. Като кандидат-кмет на СДС Митев губи местните избори във Варна през 1999 г., като тази загуба остава емблематична с предхождащата я натрапчива предизборна кампания. Впоследствие заминава за Нова Зеландия. Има искане за екстрадирането му в България във връзка с наказателно дело срещу него. 

 

Следващият областен управител наследил поста от скандалния Добрин Митев е Николай Пантев. Той управлява в периода 20.04.2000 - 2.08.2001 г. Служил е във Военноморския флот. Завършва Техническия университет в София. Започва работа в НИПКИК - Варна. Спечелва конкурс за асистент по техническа кибернетика във ВМЕИ - Варна. Завършва аспирантура в Санкт Петербург по автоматика и компютърна техника, специализира в ГДР. Умира на 27-и април 2004 г. Основните научни приноси на професор д.т.н. инж. Николай Пантев са в областта на системотехниката, теорията на автоматичното управление, компютърните науки, автоматизацията на корабоводенето, интелигентно управление в корабни и брегови системи. Автор е на повече от 140 научни публикации, учебници и учебни пособия. Бил е избран за редовен член на Американското дружество на инженерите по електротехника и електроника, Ню Йоркската академия на науките, специализирани научни съвети и научни комисии при Висшата атестационна комисия, Националната агенция за оценяване и акредитация, сътрудник на Европейската комисия по информационни технологии.

 

От 2001 година областен управител на Варна е Яни Янев. Той е роден във Варна, приет е в специалност Икономика на промишлеността във ВИНС, след едногодишно обучение се прехвърля в СУ "Климент Охридски". Дипломира се по специалността Право през 1983 г. След задължителния едногодишен стаж започва работа като младши прокурор в Районна прокуратура Варна. Яни Янев е съавтор на проект на Закон за зони за свободно предприемачество, подготвен от варненски юристи и икономисти под ръководство на д-р Илия Жеков, и внесен във Великото народно събрание през 1992 г.

 

През 2005 година за областен управител на Варна е назначен Петър Кандиларов. Той е бил общата кандидатура, която БСП, НДСВ и ДПС са предложили за нов управител на града. Петър Кандиларов е завършил Българска филология и Право в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е адвокат във Варна; синдик на фирма в несъстоятелност, юридически консултант на заместник- кмета, главен секретар на Община Варна, говорител на РИК Варна. 

 

През 2008 година с решение на Министерски съвет Петър Кандиларов е освободен от длъжност и за областен управител на Варна е назначен адмирал Христо Контров. Той е завършил е ВВМУ – Варна и се е обучавал във военната академия в Санкт Петербург. От 1959 г. служи във Военноморски сили, като от 1995 г. до 1998 г. е командващ на ВМС. След това е бил главен координатор по търсене и спасяване на море и общински съветник във Варна. От 2003 до 2007 е общински съветник във Варна, като влиза в местния парламент от листата на СДС. На местните избори през 2007 година Христо Контров бе пети в листата с кандидат-общински съветници на ДПС.

 

Следващият областен управител на Варна е Данчо Симеонов, назначен от правителството на ГЕРБ. През 2012 година Симеонов бе отстранен от поста, като неговото място зае Коста Базитов, който бе зам.-кмет на Варна. Коста Базитов е завършил е българска филология в ПУ „П. Хилендарски" и има магистратура по организация и управление на средното образование в СУ „Св. Климент Охридски". Дълги години е работил като учител, бил е началник отдел „Образование" и директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна. От декември 2007 г. е заместник-кмет в Община Варна по въпросите на образованието. 

 

През 2013 година Коста Базитов подаде оставка и постът областен управител на Варна бе поет от Иван Великов.

Великов е завършил висше юридическо образование в Софийския университет. Работил е като следовател в Окръжна следствена служба във Варна и като юрисконсулт в „Полимери“ ЕАД в Девня. Бил е прокурор в Районната прокуратура в Девня и след това в Районната прокуратура във Варна. В биографията му е записано също, че е бил съдия в Районния и Окръжния съд във Варна. Адвокат е във Варненска адвокатска колегия. От 2008 г. е директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ при Община Варна. 

 

През 2014 година служебното правителство на проф. Георги Близнашки освободи Иван Великов като областен управител на Варна и назначи на негово място Стоян Пасев. Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна. Има магистратура и по икономика и управление на търговията от Икономическия университет в града, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в Стопанска академия „Димитър Ценов" - Свищов. Адвокат е към Варненската адвокатска колегия, а от 2012 г. е и член на нейния дисциплинарен съвет.

„Фокус”

Коментари ( 0 )