IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:19 | 4 март 2020
Обновен: 10:01 | 19 април 2024

Център за деца аутисти във Варна отвори врати с нова визия

В него се обслужват 24 деца с разстройство в аутистичния спектър и техните семейства

По материала работи: Борис Проданов
Център за деца аутисти във Варна отвори врати с нова визия

Център за социална рехабилитация и интеграция „Импулс“ във Варна отвори врати с нова визия. Открит на 1 юли 2019 г., центърът първоначално функционира като дневен център за ежедневно пребиваване на децата. Днес вече той е форма за почасова подкрепа на деца с увреждания, свързана с извършване на рехабилитация, социални и психологически консултации, съдействие за образователна и професионална ориентация и реализация, възстановяване и усвояване на умения за водене на самостоятелен начин на живот.

 

Центърът е едно продължение на малки проекти, по които работим през последните три години. Това каза за Медийна група „Черно море“ д-р Йорданка Ненчева, председател на Асоциация „Да съхраним жената“, реализатор на услугата. В него се обслужват 24 деца с разстройство в аутистичния спектър и техните семейства. „Услугата е почасова, като задължително условие е децата да имат поставена диагноза, за да се предложи адекватна обучителна програма. Идват тук след учебно време, като за всяко дете е изготвена социална оценка и индивидуален терапевтичен план“, уточни д-р Ненчева.

 

Това е първият Център в България, създаден от неправителствена организация, в договор с Община Варна, която го издържа. За децата се грижи екип от логопеди, невролог, психолози, кинезитерапевти, организират се изнесени срещи за общуване в градска среда. Децата ходят на плуване, посещават зоологическата градина, делфинариума, обсерваторията, ботаническата градина, за да имат възможност да надграждат своите знания. С всичко това се подкрепя детето, за да може то да урегулира своите поведенчески навици, да компенсира логопедичния си дефицит, да се изграждат умения у децата в семейството, в училището и на улицата, обясни Йорданка Ненчева и добави, че към центъра функционира и училище за родители. Целта  му е да се запознаят родителите с работата на експертите и тези грижи да продължат в семейна среда.

 

„Благодарение на тези центрове се чувстваме подкрепяни и по-спокойни“, сподели за медията ни Росица Йорданова - майка на болно 10-годишно момче. „Промяна има, с годините става по-спокоен, по-уверен в себе си, за разлика от преди, сега си казва желанията, обяснява местата, където иска да отиде. Центровете не ни позволяват да имаме трудности, помагат ни по всякакъв начин и ни съдействат. В тези деца има потенциал, но трябва да се работи с тях. Самото дете проявява желание да посещава центровете, щастлив е“, казва майката.

 

С децата работят общо седем човека – социален работник, специални педагози, логопед, терапевт и психолози, уточни Поля Златинова, психолог и управител на центъра, а гости на откриването бяха и експерти в областта от САЩ.

 

Мариана Стойкова

снимки Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна