IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:01 | 2 юни 2020
Обновен: 08:42 | 20 април 2024

Не пуснаха дядото, блудствал с внучетата си

От 5 до 20 години затвор, предвижда законът

По материала работи: Слав Велев
Не пуснаха дядото, блудствал с внучетата си

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на 57-годишен мъж, обвинен че е блудствал с двете си малолетни внучета, съобщават от пресцентъра на институцията. Атанас Х. е привлечен като обвиняем на 21 май, а ден по-късно Варненският окръжен съд му е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от правораздавателния орган.

 

Разследването е започнало след като майката на децата е подала сигнал за посегателството. Тя е споделила пред разследващите, че в миналото и спрямо нея баща й е извършвал блудствени действия. Законът предвижда при доказване на вината наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години.

 

Защитата на Атанас обжалва определението на първоинстанционния съд и поиска по-лека мярка за процесуална принуда. Сред причините е кредит, който в условията на ареста обвиняемият не може да обслужва, което ще е санкция както спрямо него, така и спрямо близките му.

 

Прокуратурата счита жалбата за неоснователна. Пострадалите деца са в роднинска връзка, семейна и финансова зависимост от обвиняемия. Макар че предстоят още действия по разследването, предположението за авторство на деянието е обосновано. Съществува опасност от ново престъпление, заради факта, че членове на семейството са свидетели по делото и Атанас може да им въздейства, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

 

Въззивната инстанция сподели изводите на Варненския окръжен съд, че има достатъчно доказателства, сочещи дядото на децата като съпричастен с деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдебният състав се съгласи и със заключението, че престъплението е насочено срещу лица от семейството, които се намират в роднински и икономически взаимоотношения. Затова апелативният съд намери определението на първата инстанция за правилно и законосъобразно, а наложената мярка „задържане под стража“ спрямо дядото, обвинен в блудство с малолетните си внуци, за адекватна.

 

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна