IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:15 | 16 юли 2020
Обновен: 03:21 | 28 март 2024

Оставиха в ареста сводник, издирван в Полша

Добричлията търгувал с украинки, който държал против волята им и ги карал да проституират

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста сводник, издирван в Полша

Окръжен съд - Варна остави в ареста българин, издирван от полските власти за изтърпяване на присъда за склоняване към проституция и лишаване от свобода на украинки, съобщиха от правораздавателната институция.

 

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 47-годишния Ердинч К., обявен за международно издирване от съдебните власти в Полша с Европейска заповед за арест (EЗА). Мъжът ще остане в ареста до началото на същинското производство по екстрадицията му.

 

Заповедта е издадена от Окръжния съд в Радом на 12.12.2019 г. Според съдържанието й, Ердинч К. е с влязла в сила присъда за противозаконно „лишаване от свобода“, склоняване към проституция и кражба на паспорт на украински гражданки. Престъплението е извършено в периода от 2 до 4 ноември 2002 г. в Коморники и други градове в Мазовецкото войводство. Действайки съвместно и в съгласие с други установени лица, той заплашвал да убие и повреди тялото на три украински гражданки, държал ги против волята им, отнел им документите за самоличност и ги склонил да се занимават с проституция.

 

Обявеният за издирване мъж е от Добрич и е бил задържан на ГПКК „Аерогара Варна“ на 13 юли 2020 г.

 

Предвиденото максимално наказание да престъпленията, според полското законодателство е до 5 години „лишаване от свобода".

 

Престъпленията, за които се издирва 47-годишният мъж са наказуеми и по българското законодателство.

 

Наложеното наказание на Ердинч К. от Окръжния съд в Радом е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, като давността на присъдата е до 4 май 2029г.

 

Съдебният състав на Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на Ердинч К. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА, както и че е налична влязла в законна сила присъда. От писмените доказателства по делото се установи, че по отношение на 47-годишният мъж Полша е дала гаранции, че ще поиска връщането му в държавата за изтърпяване на наказанието.

 

ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на гръцките власти за екстрадицията му.

 

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд- Варна.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна