IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:07 | 9 август 2020
Обновен: 23:36 | 17 април 2024

ВМС със зрелищни демонстрации за празника във Варна (ВИДЕО)

Днес е кулминацията на тържествата по повод 141-годишнината от създаването на родния флот

По материала работи: Слав Велев
ВМС със зрелищни демонстрации за празника във Варна (ВИДЕО)

"Випуск „Добруджански“ носи това наименование в името на една велика кауза - каузата за обединението на разпокъсаните български земи в една държава. Всеки народ трябва да има своя кауза. Народ без кауза отива в небитието и това историята го е доказала. Основната ваша задача днес е защитата на териториалната цялост и суверенитета на нашата Родина България". С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите от випуск „Добруджански“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ на Морска гара Варна, предаде "Труд".

 

„Убеден съм, че образованието, което получихте в едно от най-добрите военноморски училища в света ще ви превърне в бъдещи добри командири“, каза той и пожела на бъдещите морски офицери успешна служба в редиците на Военноморските сили. 

 

През тази година дипломи и лейтенантски пагони получиха 22-ма курсанти, завършили петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми“. Общо 10 са отличниците на випуск „Добруджански“. Първенец е курсант мичман Атанас Цветков с общ успех „Отличен 5.87“.

По традиция връчването на първите офицерски пагони на випускниците на Морското училище съвпадна с кулминацията в честванията на празника на Военноморските сили. През тази година по повод 141-ата годишнина от създаването на ВМС и 50-ата годишнина от създаването на Морския специален разузнавателен отряд военнослужещи от ВМС демонстрираха бойни способности. В динамичния показ участваха високоскоростни лодки с техните лодъчни екипажи, водолазна, въздушна и лодъчна щурмова група и два снайперистки екипа от състава на Морския специален разузнавателен отряд, вертолети от морската авиобаза Чайка и катер  от пункт за базиране - Варна. 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи в отговор на журналистически въпроси, че очаква най-късно през октомври тази година да бъде сключен договорът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. В момента продължават преговорите с победителя в процедурата германската фирма „Люрсен“. Министър Каракачанов посочи още, че и двата кораба ще се строят в България.

„Има две опции за придобиване на подводница за ВМС. Водят се преговори с Норвегия и с друга европейска държава и се надявам в следващите години да бъде решен и този въпрос“, съобщи още министър Каракачанов.

Коментари

Новини Варна