IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
09:50 | 28 септември 2020
Обновен: 06:11 | 27 март 2024

Гроздето във Варненско тази година - качествено, но малко

30-40% по-малък добив регистрират производителите в Североизточна България

По материала работи: Слав Велев
Гроздето във Варненско тази година - качествено, но малко

Спад между 30 - 40 % на добива на грозде ще има тази година, заради сушата това лято, каза в интервю за Радио Варна Петьо Бошнаков - един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, който е и член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара. По негови думи в Южна България има повече поражения върху реколтата, особено върху червените сортове, които по-късно зреят, предаде Радио Варна.

 

Качеството на прибраното до момента грозде е отлично, с много високи захари, но някъде има спад в киселинността, каза още Бошнаков.

 

По-малкото продукция ще доведе до по-малки количества вино, които ще бъдат произведени, което пък ще доведе до дефицит на пазара и изчистване на стари запаси, които са залежали в избите. Има натрупани резерви от миналата година, които поради Ковид-кризата не бяха реализирани, но сега ще бъдат пуснати на пазара и ще компенсират до някаква степен, коментира още Бошнаков.

 

"За съжаление сушата през тази година ще се отрази и на реколтата през следващата, тъй като лозята задават своето плододаване още от текущата година за следващата и това неминуемо ще създаде стрес в растенията и ще има проблем със следващата реколта. Затова през следващата година също не очакваме високи добиви, независимо дали ще е по-благоприятна от климатична гледна точка.", каза още лозарят.

 

Петьо Бошнаков коментира, че предвидената от държавата финансова помощ "да минимис" е много малка. От Черноморската лозаро-винарска камара предлагат увеличаване на пряката субсидия за лозарството, по подобие на другите държави в ЕС.

 

Добра лозарска година отчита въпреки сушата местният производител Григор Григоров, чийто лозя са в Галата, Приселци и Кантарджиево. Преди няколко години той е изградил поливни системи във всичките си лозя и на практика тази година, това което са получили като количество и качество е доста по-добро от миналогодишната реколта.

 

 

Коментари

Новини Варна