IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
17:22 | 28 септември 2020
Обновен: 07:27 | 27 март 2024

Президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс

Според държавния глава посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано с цел бягане от отговорност от страна на управляващите

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Налагам вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс". Това заяви в обръщение към народа президентът Румен Радев.


„Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години“, посочи той.


Според държавния глава посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано със същата цел - именно бягането от отговорност от страна на управляващите.


"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.Снемането, което законът извършва от Народното събрание и прехвърлянето върху ЦИК на решенията и отговорността да определят дали да се наемат, или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение, че в Конституцията ясно са указани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби", добави той.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна