IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:00 | 10 октомври 2020
Обновен: 13:25 | 25 април 2024

Безпилотни шлепове за зареждане с гориво парвят в САЩ

Те могат значително да увеличат обхвата на полета на самолетите

По материала работи: Слав Велев
Изображение: Pan.bg

Министерството на отбраната на САЩ подписа договор с американската компания Sea Machines Robotics за разработване на автономни шлепове за съхранение на гориво и оръжия, предаде Pan.bg. В момента хеликоптерите и конвертопланите на Морската авиация на САЩ излитат от кораби или наземни военни бази, което ограничава бойния им радиус. Министерството на отбраната на САЩ вярва, че безпилотните морски шлепове могат значително да увеличат обхвата на полета на самолетите. Тяхната концепция ще бъде представена публично в края на 2020 г. По-късно Sea Machines Robotics ще трябва да проведе демонстрационни тестове на системата, която ще направи такива шлепове автономни - тя беше наречена SM300.

 

С цел намаляване на разходите и ускоряване на проекта се планира да се използват търговски океански шлепове за създаване на автономните такива. Подробностите за проекта все още не са разкрити - известно е само, че Пентагонът планира да ги използва за съхранение на гориво и оръжия. Предполага се, че хеликоптерите и конвертопланите ще могат да кацат на тях за презареждане и попълване с боеприпаси. Наскоро американският флот обяви търг за разработване на голям роботизиран кораб, който се планира да се използва заедно с конвенционалните военни кораби.

 

Американският флот разглежда увеличаването на броя на автономните кораби от различни класове като възможност за значително увеличаване на бойните възможности на флота, като същевременно се намалят разходите. В допълнение, увеличаването на броя на роботизираните кораби във флота ще позволи на американските военни да прилагат концепцията за разпределените морски операции за противодействие на така наречената морска експанзия на Русия. Военните планират да попълнят флота с надводни роботи от четири класа: големи надводни кораби с тежки разузнавателни системи и оръжия, средни с разузнавателни системи и оборудване за радиоелектронна война, както и малки със системи за поставяне на мини и с ретранслационно оборудване.

 

Източник: Л. Дойчинов
По информация на https://www.flightglobal.com

 

Коментари

Новини Варна