IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
09:50 | 21 октомври 2020
Обновен: 12:03 | 13 април 2024

2 млрд. отгоре за пенсии и помощи. НОИ ги иска, остава МС да ги даде

По-високи пенсии и минимална заплата през 2021?

По материала работи: Слав Велев
2 млрд. отгоре за пенсии и помощи. НОИ ги иска, остава МС да ги даде

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди на свое заседание проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година.

 

В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната, съобщават от НОИ, предаде "Дарик".

 

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната се увеличава от 1200 на 1440 лв. По правило, таванът е обвързан и с данъците върху доходите ни, но сега кабинетът няма да ги вдига.

 

Променят се парите и на всички пенсионери с 5%. Добавката от 50 лева остава и през следващата година, но до края на месец март, когато реално изтича мандатът на това правителство.

 

Правителството залага скок на минималната работна заплата с 40 лв.- така от 610, тя ще стане 650 лева.

 

Предвижда се още минималното обезщетение за безработица от 9 лева да се увеличи на 12 лева на ден. Ще продължи и мярката 60/40.

 

Общо разходите за социалния бюджет, които залага правителството, са над 12 млрд. лева, като само за новите мерки на кабинета се заделят допълнителни около 2 млрд. лева.

 

С близо 2 милиарда лева повече заделя държавата за пенсии, заплати и помощи в сравнение със сметката за настоящата година. От 1 януари най-ниската пенсия у нас става 300 лева, а най-високата - 1440 лева. Това обаче няма да вдигне максималния осигурителен доход. Промяна обаче ще има при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се българи, като се покачва от 610 на 650 лева. А в условията на COVID-19 държавата е предвидила още пари в помощ на бизнеса.

 

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

 

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Коментари

Новини Варна