IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:20 | 25 октомври 2020
Обновен: 12:13 | 23 април 2024

Къщите на Варна - домът на братя Шкорпил

Карел е автор на проекта на запазената до днес сграда

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - домът на братя Шкорпил

Домът на чешко-българските научни и обществени дейци Херман и Карел Шкорпил се намира в центъра на Варна, на номер 20 на едноименната улица в район Одесос. Тя свързва Варненската катедрала с Варненския археологически музей.

Улицата е създадена след събарянето на стари турски казарми през 1890 г. На „Братя Шкорпил“ 20 е запазена къщата, в която са живели чешко-българските научни и обществени дейци Херман и Карел Шкорпил.

Тя е построена по проект на самия Карел в духа на чешката национална архитектура от края на ХІХ в. 

Изградена е през 1896 г. от чешки работници. Къщата е архитектурен и исторически паметник. Проектирана е в голям двор, изтеглена навътре от уличното платно с тясната си част към улицата, която е и главната фасада на къщата. Изградена е върху висок цокъл. Краищата на фасадата са фланкирани с профилирани баластри. В центъра на фасадата е поставена двойка прозорци,рамкирани от баластри и обединени с над и подпрозоречен корниз. Над изявения главен корниз, между високия двускатен покрив, е изграден таванския етаж с дървена обшивка,отворен с полуобъл прозорец, разчленен от дървена шпроса. Макар малка, къщата има свой характерен архитектурен образ, пише „Сградите на Bарна” - рубрика на вестник „Народно дело” в съавторство с изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко Железов.

 

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна":

 

публикувана: 10.10.2020 | 13:15

Сградата е съсобственост с Община Варна

публикувана: 4.10.2020 | 16:30

Сградата е един от най-характерните представители на сецесиона в града

публикувана: 27.09.2020 | 14:35

Банкерът - евреин от Грузия емигрира от Варна в Палестина по време на Втората световна война

Коментари

Новини Варна