IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:53 | 26 ноември 2016
Обновен: 07:21 | 24 април 2024

Готви се забрана за къмпингуване на 300 м от категоризираните къмпинги

Очаква се предложението да бъде включено в Закона за туризма

По материала работи: Юлиян Атанасов
Готви се забрана за къмпингуване на 300 м от категоризираните къмпинги

Да няма къмпингуване на радиус от 300 м от категоризираните къмпинги. Консенсус по това предложение е постигнала работната група за къмпингуването, която преди дни е приключила работата си. Това съобщава министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за в. „24 часа“.Очаква се предложението да бъде включено в промените на Закона за туризма.Уточнено е и определението за къмпинг, казва Ангелкова.Предстои да се изработи наредба с конкретните изисквания за къмпинг туризъм, които ще бъдат съчетани с текстовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

 

Ангелкова определи решението като изключително голям успех, тъй като съгласието в работната група е постигнато с представители на зелените организации, “Корал”, “Карадере”, “Иракли”, кметове, туристически сдружения и други.Припомняме, че общественото обсъждане на промените за къмпингуването беше удължено до лятото, за да се потърси максимален баланс в предложените спорни текстове.

 

В началото на март, след като депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, реакцията на обществото не закъсня и хора излязоха и на протест.Впоследствие президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но пък сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби за паркиране и къмпингуване".Депутатите окончателно отмениха забраната за дивото къмпингуване през април и на практика върнаха старото положение всеки да може да си разпъва палатката на плажа. Това стана с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

investor.bg

 

Четете още: Дядо с добро с сърце дава 1/2 от пенсията си на вдовица

 

 

 

Коментари

Новини Варна