IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
20:22 | 20 май 2019
Обновен: 21:11 | 25 април 2024

Икономическа полиция започна проверки на къщите за гости

В Сапарева баня 19 от 120 имота са с европейско финансиране

По материала работи: Борис Проданов
Икономическа полиция започна проверки на къщите за гости

Започнаха проверките на къщите за гости. Те са по разпореждане на прокуратурата и се извършват от икономическа полиция. Сапарева баня е едно от местата, в което се правят проверки. От общо 120 къщи за гости там 19 са с европейско финансиране. 

90% от къщите за гости в Сапарева баня са на местни хора. Останалите 10 са на хора от други населени места. След изтичане на 5-годишната давност, 4 от тях са се преобразували в хотели.

Проблемът на местната администрация обаче не е свързан толкова с прокурорската проверка, колкото със събираемостта на туристическата такса от къщите за гости.

Прокурорските проверки обаче увеличили събираемостта с 15-20% спрямо миналата година. 

"Ако миналата година е бил 2372 лева, в момента е 3712 лева. Май е хубав туристически месец, сигурно ще надхвърлят 4000 лева", коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Обикновено къщите за гости се ползват от хора, които искат да се слеят напълно с природата. Така е между Сапарева баня и Паничище.

Лазар Маргин отговаря за една от вилите в Сапарева баня. Проектът за нея е от края на 2014 г. За 9 месеца е изградена и от есента на 2015 се ползва. Капацитетът е от 32 легла с възможност за още 18. 70% от финансирането е от разплащателната агенция, останалите 30% са кредити. 

След дълги процедури за получаване на разрешително, до 2 месеца Лазар трябва да има минерална вода в басейна си, с което и посещаемостта на къщата за гости да се увеличи.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна