Свинското поскъпва с 50%, килото удря почти 12 лева
Може ли свиневъдството да се заличи заради чумата?
Публикувана: 25 Jul 2019 | 19:39

Драстично поскъпване на свинското месо заради кризата с африканската чума прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

"В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата", заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличило с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг и е по-висока със 7% спрямо предходния месец.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци, а причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, прогнозират от Асоциацията за защита на потребителите.

Майорски заяви, че избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, се посочва в съобщенето.

dnes.bg

Коментари ( 0 )