IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
11:40 | 20 октомври 2017
Обновен: 16:30 | 23 март 2024

Четирима каналджии остават в ареста

По материала работи: Борис Проданов
Четирима каналджии остават в ареста

Спецсъдът наложи „Задържане под стража“ на 4-ма от обвинените за участие в организирана престъпна група за нелегално превеждане на мигранти.


Мигрантите са били превеждани от границата с Турция през Бургас, София и Видин към Румъния. 

 

На един от групата съдът наложи „Домашен арест“, а друг остави без мярка за неотклонение.

 

Дир.бг припомня, че Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 участници в организирана престъпна група за превеждане на мигранти, от които двама сирийци (единият с българско гражданство), двама иракчани и трима българи. 

 

Те са задържани на 16 октомври 2017 г. в различни райони на София при специализирана операция на ДАНС, СДВР и Специализираната прокуратура. 

 

Събраните доказателства показват, че групата е действала от януари 2016 г. Участници са посрещали чужденци (повечето нелегално преминали турско-българската граница) и са ги транспортирали с микробуси до Бургас. Оттам мигрантите били докарвани в София и настанявани временно, най-често в кв. Модерно предградие, но и в комплексите Обеля и Люлин. 

 

Впоследствие те били превозвани на групи до Видин и изпращани към Румъния. За да не буди подозрения, един от автомобилите, собственост на участник в групата, всяка седмица се движел с различни регистрационни табели, взети от други коли. 

 

За „услугата“ мигрантите плащали различни суми, в зависимост от техните възможности, като таксата достигала до 2000 евро на човек. 

 

По време на операцията по задържане на участниците в групата на различни адреси и в автомобили са намерени и иззети два пистолета (единият от които газов, преправен на боен), около 500 г. марихуана, паспорти на чужди граждани, около 20 000 евро в различни валути, боен нож и други доказателства за престъпната дейност. 

Коментари

Новини Варна