IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
18:36 | 16 февруари 2018
Обновен: 22:54 | 19 април 2024

Съдът остави ген. Кирчо Киров под домашен арест

Вече има присъда за присвояване на над 5 млн. като шеф на НРС

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът остави ген. Кирчо Киров под домашен арест

Бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров е под домашен арест. Военно-апелативният съд уважи протеста на военните прокурори и му постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 22 януари Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество, след като го призна за виновен, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС в съучастие със свой подчинен началник отдел е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5 млн. лв.

 

Решението на съда не е окончателно. Обвинителният акт беше внесен в началото на миналата година, малко след като Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане първото дело срещу Киров, по което на две инстанции той също чу осъдителна присъда. То е по сходно обвинение, но съдът го върна за ново разглеждане заради процесуални нарушения.

 

Срещу Киров има и трето дело - за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в телевизионно интервю e разказал ĸaĸ български шофьор e бил спасен от смъртно наказание в Ирaн. Делата срещу Киров са секретни.

 

Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от "парична гаранция" на "домашен арест".

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна