IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
09:14 | 18 юни 2018
Обновен: 12:14 | 24 април 2024

Новости в София: Спираш на трамвайни релси – 150 лева глоба

В наредба на СОС се предвижда и разширяване на Зелена зона

По материала работи: Борис Проданов
Новости в София: Спираш на трамвайни релси – 150 лева глоба

Столичната община предвижда глоба от 150 лева за шофьорите, дръзнали да спрат или паркират автомобилите си на трамвайни и жп линии в София. Това е предвидено в промени в наредбата за организация на движението в Столичната община. В момента е забранено паркирането и престоят на релсите, но глоба не е предвидена.От "Московска" 33 ще глобяват и с по 200 лв. всички, паркирали на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв. Намалена обаче ще бъде максималната глоба за спиране в паркове и зелените площи на града от 500 на 200 лв.

 

С промяната на наредбата ще се регламентира и разширяването на новата зелена зона в четири района, която ще струва над 2,3 млн. лв., като в тази сума са включени освен обособяването на новите места за плетено паркиране, оборудването и ремонтът на офисите за закупуване на винетки стикери, нови 160 скоби и др. 900 хил. лв пък ще бъдат вложени за ремонт и изграждане на тротоари в зоните за паркиране, пише "Монитор".

От Центъра за градска мобилност очакват приходите от новата зелена зона да бъдат над 4,2 млн. лв. годишно. Прогнозите сочат, че най-много пари ще дойдат от sms и талони за паркиране – 2,5 млн. лв. Скобите пък ще донесат печалба от 890 хил. лв. Винетните стикери и служебните абонаменти годишно ще докарват над 800 хил. лв.

Ако Столичния общински съвет гласува промените през лятото, с нови 5500 места за платено паркиране ще се сдобият районите “Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. Най-много паркоместа ще бъдат разкрити в „Лозенец“ - 2000.

През октомври миналата година в квартала зоната беше разширение с 3500 места в участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Сега се предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част на „Лозенец“ - между бул. „Джеймс Баучер“, пл. „Велчова завера“, бул. „Стоян Михайловски“, бул. „Никола Вапцаров“, ул. „Атанас Дуков“, ул. „Люба Величкова“, ул. „Сребърна“ и ул. „Козяк“. Във „Възраждане“ ще има 1500 места по булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков". В „Оборище“ платените зони ще бъдат 1100, като ще бъдат разпределени по булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе". В „Красно село“ ще бъдат обособени най-малко платени места за паркиране – 900. Там зоната ще обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски".


dnes.bg

Прочети още: С кола на почивка – за какви нарушения дебнат Сърбия, Турция, Гърция?

Коментари

Новини Варна