IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:37 | 25 май 2016
Обновен: 12:56 | 9 май 2024

Паметта на Георги Бенковски почетена с исторически възстановки

На паметника на лобното място край Кървавото кладенче до река Костина бяха поднесени венци и цветя

По материала работи: Борис Проданов
Паметта на Георги Бенковски почетена с исторически възстановки

В местността “Костина“ край тетевенското село Рибарица беше почетена паметта на ръководителя на Априлското въстание Георги Бенковски и отбелязана 140-та годишнина от епопеята от 1876 г. На паметника на лобното място на Георги Бенковски край Кървавото кладенче до река Костина бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на войводата.

 

Доброволци от националното дружество “Традиция“ направиха историческа възстановка на предателството и смъртта на Бенковски. Те отдадоха и почетен караул заедно с военнослужещи от учебната авиационна база “Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

 

"Бенковски за нас означава свобода! Всички трябва да бъдем благодарни на тези хора на подвига им - за това, което са направили и да възпитаваме децата си в уважение, за да може българският народ да се запази и да имаме самосъзнание на велик народ", подчерта доброволец.

 

"Своята почит отдадоха и участниците в националния поход “По стъпките на Бенковски“. Дошли сме тук да почетем този доста позабравен подвиг и позабравени идеали. Това е голямо геройство и аз съм горд, че България е майка на такива силни мъже като Бенковски", допълни един от участниците в похода.

 

Ученици от спортното училище в Плевен, носещо името на Бенковски, положиха клетва да следват заветите на революционера.

 

БНР

Коментари

Новини Варна