IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:00 | 9 май 2024
Обновен: 20:29 | 19 май 2024

Мотошествие с поклоннически маршрут от Плиска до Варна ще се проведе на 11 май

По пътя на вярата и буквите ще се включат мотоклубове от Шумен, Нови пазар и Варна

По материала работи: Слав Велев
Мотошествие с поклоннически маршрут от Плиска до Варна ще се проведе на 11 май

Мотошествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе на 11 май от Плиска до Варна. Това ще е първата проява от съвместното сътрудничество между областните администрации на Варна и Шумен, което цели съхранението и популяризирането на знакови обекти и развитие на туризма. Това обяви областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

В шествието ще се включат мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна. То ще започне в 12,30 часа от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска. Ще продължи в 13,00 часа в Двора на кирилицата, където ще се поднесат венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий.

Мото шествието ще завърши около 16,00 часа във Варна, в местността Пчелина, където се намира раннохристиянския манастирски комплекс „Света Богородица“.

Това е един от малкото добре запазени ранни български манастири от времето на цар Борис I. Идеята, че е значим, се появява покрай намерения оловен печат на цар Борис I. Предполага се присъствие там, освен на монаси, и на членове на царската фамилия. Смята се, че след оттеглянето си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите големи в Североизточна България. В него се е развивало изграждането на устоите на току-що приетото християнство, разказа директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко.

Той показа двата оловни печата, намерени преди повече от сто години именно на територията на манастирския комплекс „Св.Богородица“. Те са на цар Борис I (вдясно) и на цар Петър I. 

снимка: Дарик Варна

Според Лазаренко този паметник е много важен за Варна, защото е единственият монументален градеж от епохата на Първото българско царство. През последните години и на мястото на манастира се строи и средата се социализира, но според директора на музея това може и да е опасно, затова би било добре мястото да бъде заградено и достъпът ограничен, за да не се превръща в зона за пикник. 

Раннохристиянският комплекс „Света Богородица“ е сред най-важните обекти от Златния век и е с национално значение, но не му е отдадено нужното внимание. Неговото популяризиране и продължаването на разкопките ще бъдат от изключително значение за развитието на културата и туризма в града, изтъкна проф. Андреева.

Директорът на музея и Десислава Георгиева от общинска дирекция „Култура“ съобщиха, че ще се търси по-голяма достъпност за поклоннически туризъм и ще се работи за изграждане на маршрут между Аладжа манастир, Джанавара и комплекс „Света Богородица“. 

Коментари

Bon12 ( преди 1 седмица )
Аз съм финансов бизнесмен, който мога да ви дам бърз заем, това е много сериозен и бърз паричен заем, с много изгодна лихва за решаване на всички ваши парични проблеми За всякакви въпроси, моля свържете се с мен на моя имейл: bonthierry15 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна