IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
09:42 | 22 декември 2016
Обновен: 05:31 | 18 май 2024

Бъчварова уверява: Няма заплаха, сигурността е висока!

Правителството не искало да остава в оставка, посочи МВР шефката

По материала работи: Пламен Янков
Бъчварова уверява: Няма заплаха, сигурността е висока!

След атаката в Берлин - безопасно ли ще е по време на празниците у нас? Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обясни, че службите работят активно.

 

"Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни. Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим. Повишили сме степента на готовност за реагиране, въпреки че няма повишена степен на заплаха", обясни тя.

 

"Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност. С тази система се повишава нивото на сигурност", уточни вътрешният министър пред "Нова тв", цитира dnes.bg.

 

Бъчварова твърди, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде още по-висока.

 

"Доволна съм, че българският парламент успя да приеме Закона за тероризма. С него ние разполагаме с мерки, които ни дават повече възможности да работим по превенцията, по предварителната работа преди евентуално извършване на терористичен акт", заяви още тя.

 

По повод отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет, Бъчварова заяви, че това решение не е искано от правителството.


"Редовно правителство в оставка и работещ парламент означава парламентарен контрол върху правителството. Работещ парламент и служебно правителство означава, че то няма да бъде под такъв контрол", заяви Бъчварова.

 

Относно обвиненията, че Росен Плевнелиев е протакал процедурата по връчването на мандати и е можело по-бързо да излъчи служебен кабинет, Бъчварова заяви, че в началото всички са се обединили около това конституционната процедура да бъде извървяна и тогава БСП не са казали нищо.

 

Четете още Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство

Коментари

Новини Варна