IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
08:25 | 17 януари 2017
Обновен: 02:03 | 28 март 2024

Бялата смърт взе 11 жертви от началото на ледената вълна у нас

Най-много са починалите от студа в Пловдив и региона

По материала работи: Пламен Янков
Бялата смърт взе 11 жертви от началото на ледената вълна у нас

Бялата смърт погуби 11 души от началото на ледената вълна, която обхвана страната. Най-много са жертвите в Пловдив и региона, където вече починаха 6 човека. Повечето от тях са клошари, пише "Монитор", цитира dnes.bg.

 

Цяло семейство – майка и двете й душевноболни деца, загинаха от студ и глад в Куклен в началото на декември. Тогава, в необитаема къща край бул. "Васил Априлов" в Пловдив, бе открито и тялото на 37-годишен бездомник. Друг клошар в края на декември бе открит замръзнал на строеж на ул. "Кап. Бураго". Шестата жертва на бялата смърт - мъж на около 65 години, бе намерена през януари в чакалнята на Централна гара.

 

Само пред два дни смъртта на 67-годишната Николина Калайджийска и 31-годишната й дъщеря Илияна от благоевградския квартал "Струмско" потресе целия град. В събота следобед двете жени бяха открити мъртви от съседка в къщата им улица "Прогрес", където майката и напълно неподвижната и няма дъщеря живеели самотно от много години.

 

Аутопсията потвърди първоначалните предположения, че Николина е починала от масивен инфаркт. Дъщеря й се опитала да отвори прозореца и да вика за помощ, но паднала от инвалидната количка и няколко часа след това е починала от измръзване. Според патоанатомите смъртта на двете жени е настъпила от 5 до 7 дни преди откриването им.

 

В средата на миналата седмица бялата смърт взе жертва и в Добрич - 67-годишният Иван Николов от село Одърци, който почина от измръзване в болницата в Добрич. Мъжът живеел във фургон във вилна зона "Златната рибка", а негови съседи подали сигнал на 112, тъй като не го били виждали от два дни. Полицаите го намерили посинял и въпреки усилията на лекарите мъжът починал.

 

Същия ден в Хасково студът погуби и 57-годишния бездомник Неджо, както го наричали хората в района. Той издъхна в линейката на път за болницата. От МБАЛ-Хасково тогава съобщиха, че се борят за живота на друг мъж, който бил докаран при тях с телесна температура 24 градуса.

 

Мъж загина от студ и в Шуменско още на 2 януари. Трима бездомници с измръзвания пък бяха настанени във Военноморска болница във Варна през последните мразовити дни, като на двама от пациентите най-вероятно ще се наложи ампутация на пръстите на стъпалата.

 

Над 120 души пък потърсиха помощта на Спешния център на МБАЛ "Света Анна" във Варна заради травми след падания в леда от 6 до 9 януари.

 

Поледицата и студът напълниха травматологиите и кардиологиите и в другите градове на страната. Сред пострадалите преобладават възрастните хора, а най-честите счупвания са на китките на ръцете, рамото и глезена.

Коментари

Новини Варна