IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
19:59 | 24 март 2017
Обновен: 13:50 | 19 април 2024

"Фронтекс" ни помага при бежански поток от Турция

Европейската гранична служба може да изпрати помощ до 3 дни

По материала работи: Ставри Таргов
"Фронтекс" ни помага при бежански поток от Турция

Европейската гранична служба "Фронтекс" може да изпрати помощ на България в рамките на три дни, ако се засили миграционният натиск от страна на Турция, обяви в Бургас евродепутатът Мария Габриел.  

 

"Тридневният срок за реакции на "Фронтекс" е записан в новия правилник на службата", посочи тя.  Има възможност за бърза реакция, когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна-членка поиска тази помощ.

 

В Европейския парламент директорът на "Фронтекс" Фабрис Леджери потвърди това в случая с България, с конкретен пример – българо-турската граница. "Фронтекс" има готовност в този момент да ни помогне.  

 

"Европа засилва и мерките за сигурност заради опасността от тероризъм. България ще има водеща роля в новата система за влизане и излизане", коментира Габриел.  

 

Това е нова автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой такъв, какъвто той е регламентиран спрямо закона на лицата, влизащи и излизащи от ЕС.  "Оттук нататък се криминализират и всички пътувания до места, където терористични групировки провеждат обучение на хора, както и подстрекателството към тероризъм", добави евродепутатът, цитирана от БНР.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна