IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:57 | 18 юли 2018
Обновен: 21:19 | 23 април 2024

РЗИ-Монтана предупреди за риск от зараза в детския лагер на отец Иван

Това е констатацията от направената на 17 юли проверка

По материала работи: Пламен Янков
РЗИ-Монтана предупреди за риск от зараза в детския лагер на отец Иван

В лагера, създаден от отец Иван до язовир Огоста край Монтана, има риск от възникване и разпространение на заразни заболявания сред лагеруващите деца. Това е констатацията от направената на 17 юли проверка на експерти от Регионалната здравна инспекция - Монтана, съобщава Дарик. 

 

В импровизирания лагер не се спазват здравно хигиенните и противоепидемичните изисквания, съобщи директорът на инспекцията д-р Елена Борисова. Нейните служители са установили, че в местността „Пръчов дол“ живеят 42 деца от 8 до 16 години. Те нямат осигурена течаща вода. Пият минерална или сондажна  вода, налята от водоизточник в града в туби от 10  и от 16 литра. Със същата се и мият, и готвят.  За тоалетна се използва изкопна яма, покрита с дъски и оградена от четирите страни  с одеяла. Банята е оградена с ламарини, върху които има пластмасов бидон. Отпадъците се събират в  полиетиленови пликове, натрупани на 3 метра от палатката-хранителен склад. Наличните продукти в него се съхраняват при неподходящи условия и температура. Няма осигурен хладилник. Яйцата и други бързо развалящи се продукти са на открито.

 

В лагера се отглеждат кози и крави, за да има мляко за консумация на децата.

 

Децата нямат осигурено медицинско обслужване, както и зареден шкаф  или аптечка за оказване на първа медицинска помощ. Няма и дезинфекционни средства. В т.нар. „лагер“ не са осигурени необходимите условия за отдих и хранене на децата.

 

Докладът от проверката на Регионалната здравна инспекция ще бъде изпратен до областния управител, кметът на общината, полицията, службата по безопасност на храните, отдел „Закрила на детето”.

Коментари

Новини Варна