IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:36 | 13 август 2018
Обновен: 22:46 | 18 април 2024

Граждани на протест срещу закриване на АГ-то в Карлово

Решението е взето, след като НЗОК отказа да финансира клинични пътеки

По материала работи: Ставри Таргов
Граждани на протест срещу закриване на АГ-то в Карлово

Над 200 души изразиха своето несъгласие, а до тук се стигна, след като Районната здравна каса в Пловдив не сключи договор със здравното заведение за необходимите клинични пътеки.

 

Лекарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона лева, с които да се подпомогне тяхната дейност.

 

"Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук. Такъв голям район да се остави без родилно отделение е просто престъпление", заявява жена пред телевизия Bulgaria ON AIR.

 

В отделението работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога, които пътуват от Казанлък.

 

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база.

 

Протестът срещу решението на Касата се състоя в двора на лечебното заведение. Акушеро-гинекологичното отделение обслужва над 100 000 души от региона.

 

Решението за закриването на отделението е обжалвано от Община Карлово. От там смятат, че това е незаконно и зад него прозират интереси на частните болници в Пловдив. По казусът трябва да се произнесе Административния съд.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна