IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
20:43 | 4 септември 2018
Обновен: 17:29 | 25 април 2024

Лекари искат: Спецстатут за болници с тежки случаи

При ПТП-то край Своге 77 души от “Пирогов” работили извънредно

По материала работи: Пламен Янков
Лекари искат: Спецстатут за болници с тежки случаи

Специален статут за 4 болници, които поемат най-тежките случаи, включително при бедствия и инциденти като този край Своге, поискаха от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

 

От там предлагат и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София-област.

 

Д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия, обясни, че в критични моменти медиците в болниците могат да бъдат предупреждавани от колцентровете на 112 за пристигащите линейки и така да се спести ценно време за организация.

 

"Екипите са готови на входа на болницата. Те очакват пациента. Пациентът е посрещнат и веднага откаран, ако се наложи, в операционна от конкретния екип за конкретния случай. Понякога и пет, и десет минути са много важни в такава ситуация. Пак се случват по същия начин, но понякога "Бърза помощ" тръгва да кара и, примерно, за "Пирогов" се насочват 10 души, а един човек се насочва за Военна болница", каза той, цитиран от БНР и dnes.bg.

 

Подкрепяме идеята, независимо че "Пирогов" и сега поддържа постоянен болничен резерв от 160 легла за спешни ситуации, каза директорът на болницата професор Асен Балтов.

 

По думите му допълнително подсигурен финансов ресурс ще даде възможност на здравното заведение да бъде съвсем адекватно към своите пациенти, "защото никой не знае кога ще стане една ситуация".

 

В спешно отделение на "Пирогов" работят над 400 души. При инцидента край Своге 77 са останали допълнително на работа, за да поемат тежките случаи, коментира директорът.

 

Подобрената комуникация би помогнала да се подготвят необходимите специалисти, а ако има нужда, такива да бъдат повикани допълнително, каза Балтов.

Коментари

Новини Варна