IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:43 | 11 декември 2018
Обновен: 06:11 | 27 април 2024

Пожарникари искат промяна на Наредбата за защитните предпазни средства

Според синдикалната организация „Огнеборец” под заплаха са поставени човешки животи

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Заради съкращения в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" под заплаха са поставени човешки животи - за това предупреждават от синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", съобщава Дарик.


Пожарникари искат промяна на Наредбата за защитните предпазни средства. Причината - съкращения в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Според синдикалната организация „Огнеборец” под заплаха са поставени човешки животи. С постановление на Министерски съвет се съкращават близо 7 млн. лв. от парите на дирекцията за тази година.


По думите на Йордан Доканин от синдиката въпросните средства можело да бъдат използвани за ремонт на техниката, който според него е крайно необходим: "Ако техниката, с която работим, не се поддържа своевременно, ние не можем да окажем необходимата услуга защита на населението във връзка с пожари и бедствия, тоест автомобилите няма да могат да стигнат до произшествието, може да възникват различни други ситуации, проблеми с тях по време на движение".  


"В моята служба имаме седем камиона, от които в момента единият е що-годе технически изправен да изпълнява функционални задължения. Тоест да е на оперативно дежурство без да има някакви проблеми в него. При всички останали автомобили има някакъв проблем и съответно автомобилът е на дежурство с някаква техническа неизправност", каза той.

 
По думите на Доканин подобни проблеми с автомобилите биха могли да имат фатален край. По този начин могат да пострадат не само пожарникарите, но и нуждаещите се от помощ. Вътрешният министър Младен Маринов ще се срещне със синдикатите в пожарната и ръководството на главната дирекция. Очаква се да бъдат обсъдени проблемите, свързани с облеклото и оборудването на служителите.

Коментари

Новини Варна