IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
20:09 | 19 март 2019
Обновен: 09:04 | 24 април 2024

НИМ показва за първи път ескпонати, свързани с Търновската конституция

Преди 140 години България приема една от най-демократичните и модерни конституции

По материала работи: Пламен Янков
НИМ показва за първи път ескпонати, свързани с Търновската конституция

Националният исторически музей показва невиждани досега експонати, свързани с подписването на Търновската конституция и 140-тата годишнина от събитието, съобщава bTV.

 

Преди 140 години България приема една от най-демократичните и модерни конституции за времето си. Тя установява основните човешки права и свободи,  въвежда задължителното и безплатно начално образование и въвежда разделението на властите. Приема и националния флаг - трикольорът, който е изработен от Стиляна Параскевова за българското опълчение през 1877 година.  

 

Учредителното събрание е свикано в сградата на бившия конак в Търново - най-представителната сграда, построена от Кольо Фичето.

 

"Когато се открива учредителното събрание, Кольо Фичето е бил жив и е бил поканен да участва в обсъждането на Конституцията, когато той влиза, всички стават на крака и го аплодират, а емоционалният Петко Славейков предлага да му се отпусне пожизнена пенсия", разказва Мариана Първанова от НИМ. 


По силата на Берлинския договор представители на руския император участват в съставянето на документа. Той е един от най-модерните за времето си - носител на принципите на френската революция. Участва и професор Марин Дринов.

 

Автор на текста е Лукянов, той 10 28 присъства на заседанието, а наименованието конституция влиза по предложение на Драган Цанков. Дотогава се казва Органически устав. В експозицията ще видите вещи на политически лидери като Петко Каравелов и Драган Цанков.

 

По време на обсъждането на конституцията се оформя първото политическо разделение в България между либерали и консерватори, припомня Мариана Първанова.

 

Масичката, на която е подписана конституцията, е на поета Петко Славейков и се пази в музея на поета в София. Славейков е бил депутат в Учредителното събрание.

 

"Петко Славейков живеейки в Търново има малка печатница, която  държи в зимника в стария конак, в момента в който решават да се подписва конституцията, отиват вземат тази маса, донасят я Петко Славейков сяда от едната страна и наблюдава депутатите", разказва Атанас Карпалов.

 

По конституция да бъдат избирани за народни представители са имали право само грамотните над 30 годишна възраст.

 

По повод годишнината действащият парламент ще проведе изнесено заседание на 16 и април  в сградата в Търново, построена от Кольо Фичето, в която е приета Търновската конституция.

Коментари

Новини Варна