IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
21:25 | 18 май 2019
Обновен: 23:05 | 27 март 2024

Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности

Това каза министър Красимир Вълчев в Момчиловци

По материала работи: Пламен Янков
Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни стимули за тези направления във висшите училища, в които има най-голям разрив между бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование, заяви министър Красимир Вълчев в Момчиловци, цитиран от Дарик. Той присъства на тържествата за отбелязване на 180-годишнината на училището в родопското село.

 

Министър Вълчев прогнозира, че допълнителните мерки за стимулиране приема в определени специалности ще започнат с професионалните направления математика, химически, физически науки, енергетика, религия. За поредна година във висшите училища има намаление на приема, но в частните вузове спадът е много по-голям, допълни образователният министър. Според него пред последните две-три години демографският спад от края на 90-те години достигна като випуски и във висшето ни образование, след като преди това училищата бяха засегнати от намаление на учениците.

 

По-малък прием в държавните училища също има, но то съвпада и с политиката на министерството за намаление на приема и преструктуриране, посочи министър Вълчев. Намалението е в тези професионални направления, в които в най-голяма степен при пълната либерализация на приема избуя т.нар. нерационално търсене на висше образование, допълни образователният министър.

 

По негова оценка това търсене заради самата диплома е предимно в социалните, стопанските и правните науки. Затова обявеният прием се намалява най-много именно в специалности администрация и управление, икономика, право, туризъм, национална сигурност и др. От друга страна се насърчава приемът в инженерните, педагогическите, природо-математическите, аграрните науки, посочи министър Вълчев.

 

Според него особено драматичен е недостигът в някои инженерни професионални направления. Добрата новина според образователния министър е, че по-малко ученици избират да учат в чужбина, съдейки по намалението на издадените удостоверения.

Коментари

Новини Варна