IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:18 | 22 май 2019
Обновен: 00:26 | 19 април 2024

За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови

Реколтата ще бъде с по-лошо качество заради градушките

По материала работи: Пламен Янков
За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови

За втора година в Сливенско се очаква по-слаба реколта от праскови, съобщи председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.

 

Причини за това са лошите метеорологични условия - падналите в края на миналата седмица градушки и сланите в началото на април.

 

Повече поражения от градушки имат стопаните от района на селата Ковачите, Старо село и Злати войвода. Близо 50 процента по-малко са очакваните количества праскови. По думите на Петров, освен като количество, реколтата ще бъде с по-лошо качество, защото плодовете са били натъртени. Те ще бъдат използвани за сокове и ракия.

 

Голяма част от производителите не са застраховали продукцията си, посочи Коста Петров. Според тях, застрахователните фирми, които са много, не са коректни и не изплащат адекватни суми.

 

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара, като през миналата година са били засадени нови прасковени дръвчета, предимно компотни сортове, припомня БТА, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна